Псориатичен артрит: Рентгенология и диагностика

Псориатичен артрит: Рентгенология и диагностика

Псориатичният артрит е проява на псориатично заболяване, възпалително състояние, което може да доведе до симптоми в кожата и ставите.

псориатичен артрит (PSA ) е хронично състояние, което може да се влоши с течение на времето, ако човек не получи лечение. Без лечение това може да доведе до трайни увреждания в ставите и тъканите.

Около 85% от хората с PSA получават диагноза преди 40 -годишна възраст.

Тестовете за изображения могат да помогнат да се гарантира ранна диагноза. Ранната диагностика и лечение са ключови за предотвратяване на бързото влошаване на PSA.

Видове рентгенология за PSA

Ако лекар подозира PSA, редица опции могат да помогнат за потвърждаването на диагнозата.

Всеки тест разкрива различни аспекти на заболяването. Те могат да помогнат да се идентифицира:

  • Докъде е прогресирало болестта
  • Какъв вид увреждане е настъпило
  • Най -добрият курс на лечение

Рентгенография

Рентгенография-обикновено рентгенова снимка-е традиционният начин за оценка и следене на PSA.

Предимството на рентгенова снимка е че е икономично.

Въпреки това, в ранните си етапи, PSA включва възпаление на меките тъкани, а не увреждане на костите и ставите. Експертите отбелязват, че рентгеновият лъч може да не показва ранните признаци на PSA, тъй като може да няма видими промени в костите.

С напредването на PSA рентгеновата снимка може да покаже, че костите се повредят и се променят форма. В по-късните етапи, засегнатите кости-особено в ръцете-може да изглежда, че са се огънали.

Ако някой има лична или фамилна история на псориазис, но рентгеновата снимка не показва признаци на PSA, a Лекарят може да препоръча други форми на изображения, за да потвърди диагнозата.

ЯМР

ЯМР сканирането може да осигури подробно изображение на меки и твърди тъкани.

лекар лекар може да използва този тест за изображения, за да провери за проблеми с сухожилията и връзките, особено в долната част на гърба и краката.

ЯМР сканирането е по-вероятно от рентгеновата снимка, за да вземете по-ранни признаци на PSA.

ултразвук

Лекарите вече могат да използват ултразвуци за откриване на промени в костите и тъканите на хората с PSA.

Ултразвукът може да разкрие признаци на артрит при хора с кожа Псориазис дори преди симптомите на артрит да станат очевидни.

Други тестове

PSA споделя някои признаци и симптоми с ревматоиден артрит (RA), реактивен артрит и подагра. Всички те включват болка в ставите, подуване и усещане за топлина в засегнатите райони.

Преди диагностицирането на PSA, лекарите трябва да изключат други форми на артрит като причина за болки в ставите и подуване.

Визуалните прегледи, лабораторни тестове и преглед на медицинската история на човека и семейната автоимунна история могат да помогнат за това.

Лабораторни тестове

Лабораторни тестове за PSA включват ревматоиден фактор и анти -Киклични цитрулинирани пептидни тестове, които показват наличието на определени антитела.

Тези кръвни тестове помагат да се изключат RA, подагра и остеоартрит. Лекар счита тези резултати с тези на изображения.

Никой лабораторен тест не може окончателно да идентифицира PSA, но ако тестовете показват, че има определени антитела, това може да помогне да се посочи, че човекът има болестта.

Визуални тестове

Визуалният преглед е една от първите стъпки към диагноза PSA.

Няколко визуални знака могат да помогнат на лекар да реши дали човек има PSA или друга форма на артрит. Някои включват:

  • Кожни лезии, които са в съответствие с псориазис
  • Промените в цвета в ноктите или ноктите на ноктите
  • подути пръсти

Лекар може също да използва визуални знаци за диференциране на PSA от RA. Например, симптомите на RA са склонни да се появяват симетрично, засягащи едни и същи стави от двете страни на тялото. Това обикновено не е случаят с PSA.

Въпреки това, лекар не може да използва визуален преглед, за да изключи други форми на артрит. Те ще използват изображения, за да подкрепят всяка диагноза.

Кой се нуждае от тест?

PSA може да засегне всеки. Той се развива най -често при млади възрастни, но може да се появи на всяка възраст.

Хората с псориазис или фамилна анамнеза за псориазис са по -склонни да развият PSA и трябва да са наясно със симптомите.

Ако някой развие симптоми на артрит и има или псориазис, или фамилна анамнеза за него, трябва да попита лекар дали симптомите им могат да бъдат резултат от PSA или друго автоимунно възпалително разстройство.

перспектива

В момента няма лек за PSA. Но настоящите указания препоръчват да се предпишат биологично лекарство – по -специално инхибитор на фактор на тумор некроза – за повечето хора с нова PSA диагноза, когато заболяването е в ранен стадий.

Примери за тези биологични лекарства включват:

  • adalimumab (humira)
  • etanercept (enbrel)
  • infliximab (remicade)
  • golimumab (simponi)
  • certolizumab pegol (cimzia)

Тези лекарства са насочени към специфични части от имунната система. Те могат да помогнат за намаляване на риска от симптомите да станат по -тежки. Те също могат да забавят прогресията на заболяването.

Въпреки това, те може да не са подходящи за всички. Лекар ще работи с индивида, за да определи най -подходящия курс на лечение.

Насоките също препоръчват да се избягва или напускате пушенето, управлението на теглото и получаването на редовни упражнения.

Други лечения могат да бъдат Помогнете за намаляване на болката, подуването и други симптоми.

Рентгенология и други тестове могат да помогнат при диагностика на PSA. Getting an early diagnosis and starting treatment early increases the chance of slowing the progression of PsA.

Learn more here about the link between tumor necrosis factor and inflammatory diseases.

Q:

Един от родителите ми и двама от моите братя и сестри имат псориазис или псориазис и PSA. Трябва ли да имам тест, въпреки че никога не съм имал симптоми?

a:

не. Няма да има причина да се подлагат на тестване без настоящи или минали симптоми, които да предполагат възпалителен артрит. Понастоящем няма тест, който да прогнозира PSA.

Въпреки това, ако е налице неспецифична болка в долната част на гърба и има силна фамилна анамнеза за псориазис и PSA, изображения на https://harmoniqhealth.com/bg/zenidol/ таза, по -специално сакроилиачните стави, биха могли разкрийте PSA като причина за неспецифичната болка в долната част на гърба.

Ако присъства PSA, това би довело до различна препоръка за лечение и управление, в сравнение с това как се управлява болката в долната част на гърба.

Отговорите представляват мнението на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

  • Псориатичен артрит
  • Рентгенология/ядрена медицина

Contents